MAIN TUTORIAL FACEBOOK TWITTER TUMBLR INSTAGRAM +FOLLOW

Tips jadikan blog comel dan boleh jadi tumpuan orang

hello , dania nak bagi tips macam mane nak jadikan blog sentiasa comel dan sentiasa jadi tumpuan orang ramai.
oke .. ni die tips-tips nye .

1. pandai memilih background blog yang comel
2. pastikan korang menggunakan tulisan entry Arial atau Calibri(bagi pengguna draft.blogger.com)
3. tulisan entry hendaklah bersaiz 12, supaya ia akan kelihatan lebih kemas
4. susun gadget anda dengan kemas supaya tidak nampak berselerak,
5. pastikan header anda jangan banyak sangat gambar , sebab ia akan menambahkan berselerak (:
6. bile header korang ke tepi ,, korang centerkan lah supaya ia ke tengah , nak centerkan header ? boleh carik kat tuo dania, name tuto tu .. ceterkan header .
7. bahasa korang janganlah carut sangat, kerana ia akan menyakitkan mata orang lain untuk membaca entry korang
8. penulisan janganlah gune perkataan yang ringkas sangat , nampak macam tak kemas lah .
9. pastikan tempat comment korang buad pop window , sebab ia akan menyenakangkan pengguna yanng internet nya lambat untuk loading (:
10. kalau nak lagi comel , digalakkan korang letaklah gambar-2 kawaii yang comel-2 . kalau ade mase nanti aku post kan link-2 gambar kawaii (: tapi jangalah merata-rata letak gambar tu , karang jadi selerak blog korang nanti.
11. jadikan blog kamu supaya ada tutorial , ( tak wajib, orang tak heran sangat !)
12. jangan tamak nak jadikan blog kamu tu lawa sangat ! karang berat blog , orang tak dapat bukak blog kamu , dan hampeh langsung orang taknak bukak blog kamu.
13. buat bloh hendaklah simple-simple je. asalkan lawa , karang kalau orang bukak blog korang macam hape ntah..
14. digalakkan menggunakan simple template , minima template , denim template . tapi dania tak reti gune minima and denim , haritu penah try , pastu habes cincai boncai blog dania (: hehe
15. gunakan bahasa baik bile bercakap dengan orang yang lebeh umur dari kite , tak pon panggil kakak @ abang ke . senang je . janganlah nak panggi name je ., nak kene penampor lah tu .. hoho ! (:


hah. ini je lah tips yang dania nak bagi .. hope korang boleh gunakan sebagai panduan(: .. terime kaseh >?(:

5 comments:

cik syazwanie:) said...

thanx sis 4 those tips!

Arisa Dania said...

wc(:

Moko Ryōko said...

nice tips , thanks sys :)

Are-Nisa said...

dania, leh tahu apa itu simple template?? sorry st tak tahu sgt.. urmm,;

Arisa Dania said...

simple template untuk template designer je